Filmimaa-logo_pos_trans

Saija Mäki-Nevala: Kihniö

Tämä paikka on yksi kylähullujen keskittymä, jossa tervehditään turpaanvetämällä. Miksi tänne tullaan tai ylipäätään jäädään, eihän täällä ole mitään.

Kihniön kirkonkylän raitti on tyhjä. Yksi suora tie, jonka varrelle on heitelty vanhoja kaksikerroksisia puutaloja lännenkylän malliin. Osa taloista kaipaa kipeästi kunnostamista ja osa on aivan purkukunnossa. Ikkunoihin on lyöty lautoja, suksia ja pulkkia lojuu koulun pihalla keskellä kesääkin ja sekatavarakaupan pihalla makaa kasapäin purkamatonta myyntitavaraa. Kylänraitin väripilkkuja ovat liikennemerkit osoittaen korotettuja suojateitä, joita kenenkään ei näe koskaan ylittävän.

Kihniö näyttää ankealta lopun aikojen paikalta, jossa yksinäiset ihmiset ravaavat kylänraittia edestakaisin kuin yrittäen paeta paikalta. Elokuvan loppua kohden kihniöläiset saavat kasvot ja persoonan, heidän tavoitteitaan ja unelmiaan paljastuu ja sitä kautta myös aukeaa syitä elää Kihniössä. Syyt ovat moninaisia, mutta hyviä vaikka aina elämässä ei olisikaan onnea.

Kaikki tapaamamme kihniöläiset ovat samaa mieltä muutamasta Kihniön erityispiirteestä: missään ei morjestella yhtä ahkerasti, kylähulluja olisi vaikka jakaa muihin kyliin ja jos ei itse tiedä, mitä on tehnyt, naapuri kyllä tietää. Kihniö ei kuitenkaan ole paha paikka, vaan hyvä paikka elää, “saahan täältä kaikki peruselintarvikkeetkin.”

Traileri:

youtube video

Musiikkivideo:

youtube video

Jaakko Laitinen & Väärä Raha: Kihniö (Ohjaus Saija Mäki-Nevala ja Jarkko T. Laine)

fiFI
en_GBEN fiFI