Filmimaa-logo_pos_trans

Kunniakierros

Dokumenttielokuva, 38 min
2019
Ohjaus ja käsikirjoitus
Lotta-Kaisa Riistakoski
Kuvaus
Jarkko T. Laine, F.S.C.
Leikkaus
Tuuli Kuittinen
Äänisuunnittelu
Pinja Mustajoki
Tuottaja
Markku Tuurna / Filmimaa

Lotta-Kaisa Riistakoski: Kunniakierros

Juvan ylpeys 1990-luvulla on pesäpallojoukkue, joka tekee historiaa nousemalla pääsarjatasolle. Hurmos valtaa koko kylän. Vuosien työ kuitenkin tuhoutuu yhdessä yössä sopupelin vuoksi.

Kunniakierros on dokumenttielokuva menestyksestä ja menetyksestä. Se kertoo yhteisön tarinan yhden perheen kautta. Samalla elokuva on ajankuva laman jälkeisestä Suomesta, jossa talkootyö jää bisneksen varjoon.

Vasta katsomosta kuulunutta nyyhkytystä kuunnellessa tajusin, miten iso asia pesäpallo, Juvan Pallo ja musta torstai tulee olemaan Juvalle. … Juvalaisten suru, ei viha, on tämän tragedian ydin.” Rasmus Montonen, Juvan Lehti
OHJAAJAN SANA

Olen kotoisin Juvalta, joka on reilun kuudentuhannen asukkaan kirkonkylä Itä-Suomessa. Kylänraitilta löytyy muutama kauppa ja jykevä, harmaasta graniitista rakennettu kivikirkko. Moni muistaa ajaneensa Juvan ohi, ja jos Juvan ohi ajaa 14-tietä pitkin, ei voi olla huomaamatta tien vieressä kirkkaan sinisenä hohtavaa pesäpallokenttää.

Sininen pesäpallokenttä puisine katsomoineen on minulle rakas paikka. Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni siellä – en niinkään pelaten, vaan kannustaen Juvan Palloa. Jokaisella pelaajalla oli oma lempinimensä ja jokaisella kyläläisellä puolestaan oma vakipaikkansa katsomossa.

Vuonna 1998 fanittamiseni koki kovan kolauksen. Elokuun 13. päivä Juvan Pallo pelasi sopupelin Siilinjärven pesistä vastaan. Koko kylää yhdistänyt pesishuuma katkesi kuin seinään. Vasta myöhemmin ymmärsin, miten merkityksellisen ajanjakson olin saanut elää Juvalla — ja miten paljon hyvää unohtui sopupelin myötä.

Halusin tehdä elokuvan, joka kertoo yhteisöllisyydestä ja kovasta työstä, joka aikoinaan tehtiin yhteisen hyvän eteen. Toiveeni, että elokuva toimii katalyyttina menneisyyden tapahtumien käsittelyssä ja puhdistaa ilmapiiriä niin Juvan kuin pesäpallon ympäriltä.

— Lotta-Kaisa Riistakoski, ohjaaja ja käsikirjoittaja

fiFI
en_GBEN fiFI